To, co proste często okazuje się genialne. Bardzo prosty przepis pomysłu mojego męża na daktyle ( ja dodałam do przepisu tylko sól
)
Okazało się tak pyszne, że trudno było zachować umiar, więc uważajcie
.
Daktyle bez pestek delikatnie przygniatamy łyżką, żeby uzyskać bardziej płaski kształt i podsmażamy krótko na niewielkiej ilości masła klarowanego na średnim ogniu z obu stron (z jednej strony 3 minuty, z drugiej minutę) i gotowe
.
Podajemy oprószone odrobiną cynamonu i dobrej jakości soli, najlepiej jeszcze ciepłe.
UWAGA! Osoby z objawami gorąca z niedoboru yin muszą uważać na cynamon, można go wówczas nie dodawać.
Wg medycyny chińskiej:
-Daktyle i ghee, termicznie neutralne, smak słodki, odżywiają krew i płyny ciała, wzmacniają qi, nawilżają.
-Sól, ochładzająca, oczyszcza gorąco, nawilża, wzmacnia nerki, rozrzedza śluz.
-Cynamon ogrzewa, smak ostry, rozprasza zimno, porusza krew i zastoje.
-Smażenie przez krótki czas powoduje, że produkt jest chrupiący na zewnątrz, a soczysty w środku. Ma silną energię yang na zewnątrz i jest zrównoważony przez yin w środku.
Podsumowując krótko: jest to świetna wzmacniąjąca przekąska
.
SMACZNEGO!