,,Ludzie na ziemi chorują na różne dolegliwości, lecz śmierć, jak się okazuje, następuje nie w wyniku chorób, tylko z innego powodu. Śmierć następuje z reguły w wyniku zagęszczenia krwi.”B.Bołotow( fizyk, biolog, chemik)
Warto więc sprawdzić swoją krzepliwość krwi.
Co powoduje zagęszczenie krwi? m.in. stres, alkohol(odwadnia) papierosy, niewystarczająca ilość płynow, antykoncepcja hormonalna, HTZ.
Co poprawia przepływ krwi? – ruch, odpowiednie nawodnienie, oraz kiszonki i octy naturalne w diecie, niektóre zioła.
Obserwacje pacjentów z covid 19 pokazują, że do śmierci dochodzi często w wyniku zaburzeń krzepnięcia krwi, zagęszczenia krwi, wytworzenia skrzepów. Zwiększa to ryzyko zatorów, udarów, zawałów, przyczynia sie do spadku poziomu tlenu we krwi.
Medycyna stosuje w tym wypadku leki przeciwzakrzepowe. Ratują życie, ale jednocześnie mają szereg skutków ubocznych.
Medycynie chińskiej znane sa zioła, które odpowiednio zastosowane np. Hong Hua przeciwdziałają zastojom krwi, albo jak korzeń wszechleku San Qi, dodatkowo stymuluje układ immunologiczny, rozszerza naczynia wieńcowe, reguluje poziom cukru i lipidów, działa przeciwzapalnie, hamuje arytmię serca.
Warto, szczególnie w obecnym czasie zadbać o swoją krew.