Wiosną zaczynamy bardziej zwracać uwagę na nasz wygląd zewnętrzny. Wdrażamy kuracje oczyszczające i odchudzające, modyfikujemy nasz sposób odżywiania.
Jest taka niepozorna, ale istotna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, żeby poprawiać swoje zdrowie na co dzień.Tą rzeczą jest skórka roślin
. Stanowi zazwyczaj odpadek, który wyrzucamy, a to wielki błąd! Obecnie większość roślinnych produktów żywnościowych jest oczyszczana z cennych osłonek i otrzymujemy małowartościowy produkt (np.biała mąka). A to skórki i osłonki roślin zawierają BOGACTWO witamin i substancji biologicznie czynnych, błonnik. Dodatkowo patrząc z punktu widzenia medycyny chińskiej mają właściwości:
– OCZYSZCZAJĄCE,
– MOCZOPĘDNE,
– POPRAWIAJĄCE KRĄŻENIE (Qi i krwi).
Pomagają pozbyć się wilgoci i śluzu (a to m.in. cellulit i nadwaga), poruszają zastój qi wątroby.
Przybliżę działanie kilku z nich, najbardziej dostępnych:
1.Skórka cytryny:
Ochładza gorąco krwi, wzmacnia qi i krew, korzystnie wpływa na skórę (trądzik, rumień). Ochładza gorąco pęcherzyka żółciowego i wątroby (obniża poziom trójglicerydów we krwi). Poprawia krążenie krwi w naczyniach włosowatych i żylnych kończyn dolnych.
2.Skórka kardamonu:
Kardamon ,,aromatycznie transformuje wilgoć, a jego skórka ma dodatkowo działanie moczopędne”, jest to cenna przyprawa, którą warto stosować!
3.Skórka dojrzałej mandarynki (chen pi):
Poprawia trawienie, usuwa zastoje w środkowym ogrzewaczu, odśluzowuje i osusza, wzmacnia układ pokarmowy. Skórka zielonej mandarynki działa dodatkowo silniej na zastój qi wątroby.
4.Skórka owocu granatu:
Działa przeciwpasożytniczo, wzmacnia qi jelita grubego, korzystnie wpływa na przewlekłe biegunki z zimna i osłabienia.
Pamiętajmy, żeby korzystać ze skórek roślin z upraw ekologicznych!